Yüz Asimetrisi İçin Çene Cerrahisi Tedavisi

cene ameliyati - yuz asmietrisi tedavisi - cene ameliyati

Yüz asimetrisi, yüzün sağ ve sol tarafı kıyaslandığında sert veya yumuşak dokularındaki simetri uyumsuzluğudur. Her bireyde bir miktar asimetri mevcuttur ama asimetri miktarının normalden sapması durumunda kişiyi estetik veya fonksiyonel olarak rahatsız eder hale gelebilmektedir. Bu asimetri doğuştan ortaya çıkabildiği  gibi çene eklem rahatsızlıklarıyla, travmayla, dişsel problemler sebebiyle fonksiyonel kaydırma ile ve tek taraflı çiğneme gibi kötü alışkanlıklarla ortaya çıkabilmektedir.

Birey aynadaki cephe görüntüsünde, alt çenesinin normalden daha fazla sağa veya sola doğru duruşundan veya kant denilen yer düzlemine göre paralelliğin bozulduğu durumdan rahatsız olabilmektedir. Profilden ise hasta kendisini fotoğraflardan sağ ve sol tarafının aynı şekilde görünmediğini farketmesi ile ortodontiste veya cerraha başvurabilmektedir. 

Yüz asimetrisinin şiddetli olduğu durumlarda hem iskeletsel olarak çeneler, hem dişler, hem çene eklemi hem de yumuşak dokular bu asimetrik durumdan negatif etkilenmektedir. 

Şiddetli iskeletsel alt çene asimetrisi, yani laterognati durumunda çoğunlukla dişler ve çene eklemi de asimetriden etkilenmiştir. Çenenin bir tarafa doğru kayması sebebiyle dişler çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilmek için kemik içinde olması gereken yerlerinden daha fazla eğimli hale gelmişlerdir, yani kompanse olmuşlardır. Sağ ve sol taraftaki çiğneme kasları simetrik çalışmadığı için çoğunlukla yumuşak dokularda da asimetri oluşmuştur. Çene ekleminin baş kısımlarında ise çoğunlukla asimetrik çiğnemeye bağlı asimetrik kemik erimeleri veya ilave kemik oluşumları görünmektedir. Çene ekleminin üzerindeki kıkırdağın yer değiştirmesi ve eklemlerin stabil durumunun bozulmuş olduğu sıklıkla görülmekte olup, ortognatik cerrahi öncesinde splint kullanımı gerekebilmektedir. 

Çene ameliyatı öncesinde ortodontik tedavi ile dekompanzasyon yapılmalıdır. Yani yanlış yöne doğru eğimlenen dişler önce kendi kemikleri içinde doğru yerlerine getirilmelidir. Dekompanzasyon yapılan dişlerle yapılan ameliyatlarda diş kapanışları daha iyi olduğu için tedavi başarısı da yüksektir. Ortognatik cerrahi ameliyatlarından hemen önce hastanın klinikte yüz değerlendirmesi çok büyük hassasiyetle yapılmalıdır. Üç boyutlu kafa tomografileri, dijital diş kayıt çakıştırmaları ve üç boyutlu ortognatik cerrahi planlama sistemleri sayesinde yüz asimetrileri çok daha detaylı planlanabilmektedir. Günümüz teknolojisiyle cerrah ile ortodontistin bir arada hastanın dijital kayıtları üzerinde ameliyat öncesi çalışma yapmaları sayesinde, planlanan değerler ile ameliyat sonucu çok yakın değerlerlerde çıkabilmektedir.




Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *