İlk Muayene
İlk defa ortodonti kliniğimize geldiğinizde, sizden kişisel bilgilerinizi, genel sağlık durumunuzu ve bize başvurma nedeninizi belirten soruları içeren bir anamnez formu doldurmanızı isteriz. Formu doldurduktan sonra uzman doktorlarınız Neşe Yoko Sayınsu ve Korkmaz Sayınsu ile tanışırsınız. Daha detaylı muayene için röntgen odasına yönlendirilirsiniz ve ilk muayeneden elde edilen bulgular ışığında, gerekli olan röntgen veya röntgenleriniz çekilir (panoramik röntgen, lateral sefalometrik röntgen, posteroanterior röntgen, eklem grafisi, vb.). Elde edilen röntgenler eşliğinde ağız dışı muayenede postürünüz ve çene ekleminizin sağlık durumu, yüzünüzde asimetri olup olmadığı, dudaklarınızın kapanışı, dişlerinizin serbet durumda ve gülerken görünme miktarları incelendikten sonra tüm ağız içi yapılar muayene edilir. Muayene sonrasında, ortodontik probleminiz ile ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirilmek üzere görüşme odasına alınırsınız. Görüşme odasında, sizde mevcut olan problemlerin oluşma nedeni ve nasıl tedavi edileceği hakkında ön bilgilendirme yapılır. Bu bilgilendirme sırasında, sizdekine benzer problemler, bu problemlerin tedavi şekilleri ve tedaviler sırasında kullanılan aygıtlar ile ilgili sunumlarımızı görebilirsiniz ve aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Bazı durumlarda ilk muayene seasında 3 boyutlu 3Shape MOVE+ ağız içi tarama cihazımız ile dişleriniz taraması yapılarak bilgisayar ortamında size dişlerinizdeki problemlerler detaylı şekilde gösterilir. Programın içindeki özellik sayesinde dişlerinizin tedavi sonrasında nasıl düzeleceğine dair bir simülasyon oluşturulabilir. Bu simulasyonlara küçük müdehalelerde bulunularak daha gerçekçi sonuçlar elde etmek mümkündür. Bireyler yalnızca dişlerden oluşmamaktadır. Yüzümüz duruşumuz, yumuşak dokuların tonusları, gülme hattı, dinamik hareketler hesaplanarak dişlerin nihai pozisyonlarına karar verilmelidir.
İlk muayene sonrasında ortodontik hedeflerimiz doğrultusunda probleminize yönelik tedavi alternatifleri size sunulur ve ortodontik tedavi maliyeti hakkında bilgilendirme yapılır.
Ortodontik Hedeflerimiz:
Ortodonti uzmanı denince akla çapraşık dişleri düzelten hekim gelir. Oysa ki, çene kemiği içindeki yerleri doğru olmayan dişleri doğru yerlerine getirmek bizim tedavi hedeflerimizden yalnızca bir tanesidir. Yedi adet ana hedefimiz bulunmaktadır. Dişlerin, onları saran çene kemiğinden, yüzden, çenenin komşu olduğu kemik ve kas yapılarından, hatta baş ve boyundan bağımsız olduğu kesinlikle düşünülemez.
Tedavi planı yaparken dikkate aldığımız yedi ana hedef şunlardır:
1- Yüz estetiği korunmalı veya daha iyi duruma getirilmelidir. Kesici dişler, dudak konumlarını belirlediği için yüz estetiği açısından bu dişlerin pozisyonları önemli rol oynamaktadır.
2- Dişler düzgün bir şekilde sıralanarak alt ve üst dişler birbirleriyle doğru kapanışa geçmeli ve doğru fonksiyonel hareketler yapmalıdır. Buna fonksiyonel okluzyon denir. Bu şekilde çene eklemi de doğru konumunda yer alır. Doğru kapanış elde edilemediği durumlarda fonksiyon bozukluğu ve çene eklemi ağrıları görülebilir.
3- Çenelerin konumlarındaki ve şekillerindeki problemler nedeniyle havayolunda daralmalar görülebilir. Bu durumda havayolunu yeniden düzenleyebilmek için tedavi gerekir.
4- Ortodontik tedavi sonrası elde edilen durum kalıcı olmalı ve uzun dönem stabilite saplanmalıdır. Dişlerin tekrar bozulmaması için tedavi sonrası oluşabilecek diş hareketlerini sınırlayan sabit ve hareketli aygıtlardan faydalanılır. Ayrıca en az senede bir defa ortodonti uzmanı kontrolü sayesinde oluşabilecek problemler en aza indirilmiş olur.
5- Tedavi başında hastaların tüm şikayetleri problem listesine eklenerek hedefler doğrultusunda şikayetlerin giderilmesi sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde hasta memnuniyeti elde edilir.
6- Çene eklemi tedavi sonunda sağlıklı ve doğru konumunda olmalı ve ortopedik stabilite sağlanmalıdır.
7- Dişleri düzgün sıralarken periodontal sağlık göz önünde bulundurulmalı ve dişlerin çene kemiği içinde yer almasına dikkat edilmelidir. Eğer dişler kemikten dışarı doğru aşırı hareket ettirilirse, dişleri çevreleyen dokunun kaybı söz konusu olur.