Telsiz ortodontik tedavi, hastaların dişlerinin üzerine takıp çıkartabildiği plastik şeffaf plaklar ile yapılmaktadır. Şeffaf plaklar da aynı tellerde olduğu gibi dişleri kemik içinde hareket ettirme prensibine dayanmaktadır. Bu sebeple, bu konuda diş hekimliği eğitiminden sonra ortodonti uzmanlık eğitimi almış ortodonti uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Günde 20-22 saat takılması gerekmektedir.
Hastanın dişlerinin üç boyutlu taramalarından elde edilen ve birebir hastaya özel olarak hazırlanan plaklar, dişlerin üzerine kuvvet uygulayarak dişlerin kemik içinde hareket etmesini sağlar. Bu plakların başarılı olabilmesi için günde 20-22 saat yemekler ve diş fırçalamak dışına dişlerin üzerinde takılması gerekmektedir.
Sert gıdalar da tüketilebilir.
Şeffaf plaklar yani alignerlar dişlere takılıp çıkartılabildiği için sabit braket ve tellere göre daha estetik dururlar. Uzaktan neredeyse hiç görünmezler, yakından ise dişlerin üzerinde parlak bir plastik tabaka olarak görünürler. Hastalar yemek yeme sırasına plaklarını çıkardıkları için sabit ortodontik tedavide olduğu gibi sert gıdaları tüketmeme gibi kısıtlamaları daha az yaşarlar. Şöyle ki, dişlerin üzerinde ataşman denilen kompozit dolgu materyalinden çıkıntılar vardır. Bazı durumlarda dişler ve çeneler arası lastik takılabilmesi için buton denilen ataşmanlar yapıştırılabilmektedir. Bu parçaların da kırılmaması için hastanın yemek yerken dikkatli olması gerekir yoksa dişlerin hareket mekanizması bozulur ve tedavi istenildiği şekilde ilerlemez. Şeffaf plaklar plastik olduğu için çok sıcak ve soğuk içeceklerin de plaklar ağızdayken tüketilmemesi tavsiye edilir.
Ağız hijyeni daha iyi sağlanabilir.
Şeffaf Plakların en büyük avantajı hastaların ağız temizliğini daha iyi sağlayabilmeleridir. Plaklar çıkartılıp dişler rahatlıkla fırçalanır ve tekrar dişlere takılır.
Hastaya bağlı bir tedavi
Şeffaf Plak tedavisinin en büyük dezavantajı ise, hastaya bağlı bir tedavi olması ve çok iyi bir kooperasyon gerektirmesidir. 20-22 saatten az takılan plaklar yeterli diş hareketi sağlayamamakta, tedavi kontrolsüz olmaktadır. Ayrıca bazı hareketler alignerlarla çok rahat sağlanabilmekteyken bazı diş hareketleri çok zor elde edilmektedir.
Özellikle vurgulamak gerekirse, şeffaf plak tedavisi ile sabit ortodontik tedavinin hedefleri farklı değildir. Plak da raket ve tel gibi ortodontik tedavinin bir malzemesidir. İsminin ‘’align’’ yani ‘’seviyelemek’’ olması yalnızca dişleri yan yana sıralamak gibi algılanmamalıdır. Ancak doğru bir teşhis ve tedavi planlaması sonucunda bu tedavi başarılı olabilir.
Plaklar 7-10 günde bir yenilenir.
Şeffaf plaklar ile dişin hareket ettirilme miktarı iki haftada ortalama 0,2 mm’dir. Ortalama 7-10 günde bir plaklar yenilenir, böylece dişin hareket devamlılığı sağlanmış olur. Çapraşıklık veya hareket miktarına göre hastanın kaç adet plak kullanması gerektiği bilgisayar programında dijital olarak yapılan tedavi planlaması sonucunda belli olur. Hasta, dijital programda dişlerinin 3 boyutlu olarak izleyebilir ve dişlerinin alacağı son hali görebilir.
Yaş sınırı yoktur.
Şeffaf plak tedavisi için yaş sınırı yoktur ama kooperasyon öncelikli tedavi olduğu için erişkin olmayan bireylerin aileleriyle ortak karar verilmesinde fayda vardır.
@ 2024 Sayınsu Ortodonti | Developed by Renware
0