1- Sanal tedavi planlaması son derece teknolojik bir uygulamadır.
Özel yazılım sayesinde tedavinin adım adım gidişatı takip edilebilmekte ve tedavinin sonucu daha tedaviye başlamadan görülebilmektedir. Hangi plakta hangi değişikliği olacağı, diş hareket miktarı ve yönü hem hekim hem de hasta tarafından görülebilmektedir.
2-Ağız hijyenini ve dişeti sağlığını korumak daha kolaydır.
Plaklar yemeklerde çıkartıldığı için dişleri fırçalamak, diş ipi yapmak ve tüm ağız bakımını daha kısa sürede etkili şekilde tamamlamak mümkündür. Dişlerin üzerinde yemek artıklarının birikimine neden olan parçalar olmadığı için çürük oluşma riski de daha azdır.
3-Tedavi sırasında acil durum oluşturacak daha az sorun ortaya çıkmaktadır.
Şeffaf plaklarla yaralanma, tel batması ve alerjik reaksiyon gibi durumlar daha az gözlenmektedir.
4-Dişlere uygulanan kuvvetler ayarlanabilir.
Plaklarla hafif ve kesikli kuvvetler uygulanabilir. Toplam plak sayısı arttırılarak dişlere gelen kuvvetin de azaltılması sağlanabilir. Böylece ağrı da daha az oluşur. Özellikle dişeti sorunu yaşayan ve dişeti çekilmesi çok olmuş kişilerde bu yöntem tavsiye edilebilir.
5- Ortodontik tedavi sırasında biraz daha az ağrı oluşur.
Özellikle köşeli kalın tellerin değişimi sırasında dişlere daha fazla kuvvet gelmektedir. Bu da daha fazla ağrıya sebep olmaktadır. Braketlerin sökümü de plaklar için yapıştırılan dolgu parçalarının sökümünden biraz daha zor ve zaman bir alan işlem olsa da, şeffaf plak tedavisinden sonra dişlerin üzerindeki ataşmanların temizlik işlemi geleneksel braketlerin temizliğinden farklı değildir ve cilalalama prosedürleri düzgün şekilde uygulanmalıdır.
6-Hastanın günlük aktivitelerini sekteye uğratmaz.
Özellikle ergenlik dönemlerinde spor yapan gençlerde metal parçalar yüzünden yaralanma görülebilmektedir. Şeffaf plaklarla bu durum ortadan kalkar ve spor sırasında materyaller risk oluşturmaz.
Şeffaf plaklar hakkında Şeffaf Plak Tedavisi sayfamızda oldukça ayrıntılı bilgiler verdik. Ziyaret edebilirsiniz.
Yardımcı Kaynak: Werner Schupp, Julia Haubrich, John Morton, Kenji Ojima. Aligner Orthodontics: Diagnostics, Biomechanics, Planning and Treatment. 1st edition. Quintessence Publishing